preloader ham-educatie

Islas Galápagos

ikoon

 •   20 juli 2017
 •   10 dagen
 •   29 juli 2017

De Galapagoseilanden (Las Islas Galápagos) bestaan uit meer dan 100 eilanden en liggen in open zee ter hoogte van de evenaar in de Stille Oceaan op ongeveer 1000 km van de westkust van Zuid-Amerika. Ze behoren staatkundig tot Ecuador en zijn van vulkanische oorsprong. Er komen veel unieke dieren en planten voor, die per eiland verschillende soorten hebben gevormd.

Charles Darwin bezocht Galapagos met het onderzoeksschip Beagle in september 1835. Hij bracht ongeveer vijf weken door met het bestuderen van de geologie en biologie van vier van de eilanden. Mede door zijn bevindingen tijdens dit bezoek aan de eilandengroep ontwikkelde Darwin zijn ideeën voor de evolutietheorie.

galapagosislands.mp4

  Donderdag 20 juli 2017

 •   Amsterdam
 • Tijdsverschil -7 uur
 •   Guayaquil
 •   ±10:00 uur
 •   ±14 uur en 5 minuten
 •   ±17:05 uur

Vanuit Schiphol (Nederland) vliegen we met KLM naar Educador (Zuid-Amerika) in een vliegtuig met voorop het toestel de tekst Galápagos Islands.

Via een tussenstop in Quito (Ecuador) komen we rondstreeks de namiddag aan in Guayaquil (Ecuador) op Aeropuerto International José Joaquin de Olmedo. Dit vliegveld is de internationale luchthaven van Guayaquíl.

Guayaquil (Santiago de Guayaquil) is de grootste stad van Ecuador. De stad zelf heeft meer dan 2 miljoen inwoners (met de dorpen buiten de stad meer dan 2 miljoen).

 •   Holliday Inn
 •   Guayaquil

Vanaf het vliegveld worden we opgehaald met een kleine personenbus van het hotel en binnen slechts enkele minuten naar ons hotel Holliday Inn gebracht.

Na het inchecken en het bezichtigen van onze kamer, gaan we kort de omgeving van het hotel verkennen.

Daarna nuttigen een klein hapje in de foyer van het hotel, voordat we moe van de lange vliegreis naar de hotelkamer gaan om te slapen.

Dag
01

  Vrijdag 21 juli 2017

 •   Guayaquil
 • Tijdverschil -1 uur
 •   Baltra
 •   ±10:40 uur
 •   ±1 uur en 50 minuten
 •   ±11:30 uur

In de morgen, na een lekker buffetontbijt in ons hotel, zijn wij weer teruggebracht door het hotel naar het vliegveld (Aeropuerto International José Joaquin de Olmedo) om onze reis vanuit Guayaquíl te vervolgen en verder te vliegen naar de Galapagoseilanden.

We landen aan het einde van de ochtend op de Galapagoseilanden op het eiland Baltra (South Seymour).

Sinds de jaren '60 zijn de Galapagoseilanden een nationaal park. De flora en fauna op de galapagoseilanden is uniek, sommige diersoorten komen nergens anders ter wereld voor. Door de bescherming van het park en omdat de dieren geen of weinig natuurlijke vijanden hebben, kennen ze amper angst. Het is dan ook mogelijk om de dieren heel dicht te naderen. Aanraken is verboden.

Entrée voor het Galapagos nationaal park bedraagt 100 USD per persoon en moet betaald worden bij de immigratie bij binnenkomst op een eiland.

Het eiland Baltra (South Seymour) is één van de kleinere Galápagoseilanden en ligt ten noorden van het hoofdeiland Santa Cruz, gescheiden door een smalle zee (Canal de Itabaca). Het eiland is vlak en is een door seismische activiteit opgeheven met lava overdekte zeebodem.

In 1942 stichtten de Amerikanen daar een militair steunpunt om de zuidelijke ingang van het Panamakanaal te beschermen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het overgedragen aan Ecuador en sinds 1963 wordt het vliegveld gebruikt voor de burgerluchtvaart.

De meeste toeristen arriveren via dit vliegveld en worden vandaar naar cruiseschepen gebracht of naar het hoofdeiland Santa Cruz. Op het eiland zijn geen bijzondere plaatsen die voor toeristen de moeite waard zijn om te bezoeken.

 •   Vliegveld Seymour
 •   Itabaca Kanaal

Na onze aankomst op vliegveld (Aeropuerto Seymour) op Baltra en na het tonen van de transitkaart (locaal visum, gekocht op het vliegveld van Guayaquil) en het betalen van het entreegeld voor het nationaal park kunnen we onze bagage gaan afhalen.

Buiten de aankomsthal van het vliegveld worden wij opgewacht door onze persoonlijke gids. Samen met vele andere mensen begeleidt hij ons in een bus in ongeveer 5 minuten naar het Itabaca Kanaal, waar wij zullen oversteken naar het eiland Santa Cruz.

 •   Baltra
 •   Santa Cruz

Het Itabaca Kanaal (Canal de Itabaca) scheidt de eilanden Baltra (South Seymour) en Santa Cruz (Indefatigable). Watertaxi's brengen mensen van de eilanden heen en weer.

Vanuit de bus worden wij door onze gids naar de boot gebracht en samen worden we in ongeveer 10 minuten naar de overkant van het kanaal gebracht naar het eiland Santa Cruz.

Het eiland Santa Cruz (Indefatigable) is na het eiland Isabela (Albermarle) het op één na grootste eiland van de Galapagoseilanden en bestaat uit een vulkaan waarvan de laatste uitbarsting naar schatting 1,5 miljoen jaar geleden gebeurde. Bij de uitbarsting van de vulkaan ontstonden twee grote kraters (The Twins).

Het is het belangrijkste eiland voor het toerisme. Op het eiland liggen drie plaatsen met toeristische voorzieningen en zes plaatsen waar duiktoerisme mogelijk is.

De naam Santa Cruz is ontstaan ter ere van het kruis van Christus. De Engelse naam Indefatigable is afkomstig van het Engelse schip HMS Indefatigable dat het eiland in 1812 bezocht.

 •   Itabaca Kanaal
 •   El Chato

Eenmaal aangekomen op het eiland Santa Cruz (Indefatigable) haalt onze gids zijn auto op (pickup) en gaan wij op weg via de Santa Cruz Highway, een geasfalteerde weg, naar een kleine stad in oprichting.

Hier verlaten wij de hoofdweg en gaan wij verder op een onverharde weg. Enige tijd later bereiken we ranch El Chato. Dit is onze eerste bezichtiging op het eiland.

 •   El Chato Rancho
 •   Santa Cruz

De ranch El Chato (El Chato Rancho) is een natuurreservaat dat ligt in de highlands van Santa Cruz (Indefatigable). Het reservaat staat bekend om de reuzeschildpadden die het reservaat doorkruizen tijdens hun permanente migraties van de kust naar de highlands.

Naast de reuzeschildpadden zijn hier ook enkele lavatunnels te bezichtigen. Lavatunnels zijn natuurlijke tunnels waardoor lava heeft gestroomd. Nadat de aanvoer van lava is opgehouden blijven ondergrondse holtes achter.

elchato.mp4

De Galapagosreuzenschildpad (Tortuga gigante de las Galápagos) of galapagosschildpad is een uitgestorven schildpad uit de familie landschildpadden. De schildpad kwam voor op de Galapagoseilanden en is één van de bekendste soorten schildpadden ter wereld.

Op de Galapagoseilanden komen tegenwoordig ongeveer tien soorten reuzenschildpadden voor, veel hiervan werden lange tijd als ondersoorten van de Galapagosreuzenschildpad gezien maar tegenwoordig worden ze als aparte soorten beschouwd.

 •   El Chato Ranch
 •   Puerto Ayora

Na het nuttigen van een eenvoudige lunch (lokale soep vooraf en als hoofdgerecht iets van kip met rijst) en na het bezichtigen van de reuzenschildpadden en lavatunnels in de ranch worden wij door onze gids verder gebracht naar de stad Puerto Ayora aan de zuidkust van het eiland Santa Cruz (Indefatigable).

De stad Puerto Ayora is een stad aan de zuidelijke kust van het eiland Santa Cruz (Indefatigable). Het is de grootste en dichtstbevolkte stad van de Galapagoseilanden en heeft de best ontwikkelde infrastructuur. De stad is genoemd ter ere van Isidro Ayora, een Ecuadoraanse president.

Puerto Ayora is een stad met een uitgebreid aanbod aan horeca, handelszaken, een school en een ziekenhuis. De hoofdstraat van de stad is de Avenida Charles Darwin en leidt van het grootste havendok van de stad naar het Charles Darwin Research Station van de Charles Darwin Foundation.

De inwoners leven vooral van de visserij, landbouw en het toerisme.

 •   La Peregrina
 •   Puerto Ayora

Na het bereiken van de stad Puerto Ayora worden wij door onze gids afgezet bij onze slaapplaats La Peregrina. Hier overnachten we gedurende ons verblijf op het eiland Santa Cruz (Indefatigable).

La Peregrina is een eenvoudige bed en breakfast en is gelegen aan de hoofdstraat van Puerto Ayora, Avenida Charles Darwin. In de tuin hebben ze hangmatten waar we dankbaar gebruik van gemaakt hebben.

Nadat onze gids zijn auto heeft geparkeerd komt hij ons bijpraten over onze dagen op de Galapagoseilanden.

 •   Avenida Charles Darwin
 •   Puerto Ayora

Nadat wij ons hebben ingecheckt en onze bagage hebben gebracht naar onze kamer gaan wij kort daarna de omgeving van ons verblijf verkennen.

Als eerste verkennen wij Avenida Charles Darwin, de hoofdstraat die loopt langs de kust vanaf het grootste havendok van de stad naar het Charles Darwin Research Station.

Direct buiten onze slaapplaats, op de Avenida Charles Darwin, ervaren wij meteen het karakter van de eilanden. Op straat liggen zeeleguanen in de zon. Even verderop zien wij pelikanen bij de vismarkt en bij het water lopen tientallen rode krabben.

De bruine Galapagospelikaan (El pelícano pardo de las Galápagos of Pelecanus occidentalis urinator) is een ondersoort van de bruine pelikaan. Deze ondersoort is endemisch voor de archipel van de Galapagoseilanden.

Deze vogel is overwegend zilvergrijs met bruin, met een witte of wit-met-gele kopkap en een kastanjebruine hals. Pelikanen lijken zwaargebouwde vogels maar door hun lichte skelet valt dat eigenlijk erg mee.

De bruine Galapagospelikaan gebruikt zijn keelzak als visnet. Waar andere pelikaansoorten hun prooien in groepsverband zwemmend met hun snavel opjagen en vangen, zijn de bruine pelikanen stootduikers. Van meters hoog nemen ze hun prooi in het water waar en duiken naar beneden.

Dag
02

  Zaterdag 22 juli 2017

 •   Bahía de la Academia
 •   Excursie "Bay Tour"
 •   Puerto Ayora

Na een goede nachtrust gaan wij in de ochtend, na een eenvoudig maar lekker ontbijt, lopend over de Avenida Charles Darwin naar de pier in de haven van Puerto Ayora waar wij opgewacht worden door een lokale gids voor onze excursie in Academy Bay.

Academy Bay (Bahía de la Academia) is de natuurlijke haven van het eiland Santa Cruz. De baai bij Puerto Ayora is genoemd naar de California Academy of Sciences, die hier in 1905 een expeditie heeft gestuurd.

Per boot worden wij als eerste gebracht naar het zuidwesten van Academy Bay waar wij aan land gaan op weg naar Las Grietas via Camino a Las Grietas (de weg naar Las Grietas).

De rode rots krab (Zayapa of Sally Lightfoot-krab) is een krab die onder meer voorkomt aan de westkust van Zuid-Amerika, Centraal-Amerika, Mexico, Galapagoseilanden en langs de westkust van Afrika. Het is één van de karakteristieke soorten van de Galapagoseilanden, waar ze bekend staan als zayapa en zeer overvloedig en gemakkelijk te observeren zijn.

Ze zijn voornamelijk rood en oranje van kleur, met de neiging aan de onderkant blauw te worden. Jonge dieren zijn donkerbruin of zwart en daarmee goed gecamoufleerd op de zwarte lavakusten van de vulkanische eilanden.

De meeste tijd is de krab inactief en verstopt zich in rotsspleten. Vooral bij eb komen de krabben naar buiten. Ze voeden zich van algen en organismen die de zee met zich meebrengt wanneer deze op de rotsen slaat.

 •   Camino a Las Grietas
 •   Excursie "Bay Tour"
 •   Bahía de la Academia

Vanaf de kust van Bahía de la Academia gaat er een pad (camino a Las Grietas) naar Las Grietas.

Onder begeleiding van onze gids tijdens deze excursie gaan we via het pad langs een kleine woonwijk, over een lavaveld en door een cactusbos met enorme cactussen die groot zijn geworden om zichzelf te beschermen tegen grote leguanen en grote schildpadden. Ook komen we langs een zoutmeer, waar de eilandbewoners zout winnen.

 •   Las Grietas
 •   Excursie "Bay Tour"
 •   Bahía de la Academia

Las Grietas, wat letterlijk scheur betekent, is een breuklijn, waar de aarde als het ware is opengescheurd. De breuklijn is gevuld met kristalhelder water, wat voor een deel bestaat uit zoet grondwater en het andere deel is zeewater. Dit samen levert een unieke plek om te zwemmen. De donkere steile rotsen tegenover het turquoise water is een prachtig gezicht.

Het water in de breuklijn is meer dan 10 meter diep, 7 meter breed and 100 meter lang. Het zoet grondwater komt van een ondergrondse rivier aan de ene kant en het zeewater van de oceaan aan de andere kant.

In het heldere water kun je verschillende zeevissen zien zwemmen, waaronder papegaaivissen.

Er zijn zes endemische soorten met veertien verschillende varianten vijgcactussen (las opuntias gigantes of prickly pear cacti) te vinden op de Galapagoseilanden in meestal droge gebieden dicht bij de kust. De hoogste cactussen, de grootte van een boom, staan in Santa Cruz, waar ze tot 12 meter lang kunnen worden, terwijl Santa Fe de thuisbasis is van de kleinste cactus van de soort, die maximaal 2,6 meter hoog is.

De cactussen worden gegeten door landleguanen, reuzenschildpadden, duiven, cactusvinken en spotvogels. Ze bieden ook een belangrijke nestomgeving voor vogelsoorten.

Vijgcactussen kunnen ze zichzelf bestuiven, zodat ze zich kunnen voortplanten, zelfs als er geen andere cactussen in de omgeving zijn.

 •   Canal de los Tiburónes
 •   Excursie "Bay Tour"
 •   Bahía de la Academia

Na een korte pauze in de lekkere zon bij Las Grietas lopen we weer via het pad (camino a Las Grietas) terug naar de boot die ons vervolgens in Academy Bay even verderop weer aan land afzet vlakbij Canal de los Tiburónes.

Canal de los Tiburónes is een klein kanaal ontstaan door gescheurd lava met kalm en transparant water waar witpuntrifhaaien, "tintoreras" genoemd, meestal gaan rusten.

Vanaf een uitkijkpunt bij Canal de los Tiburónes kunnen wij de witpuntrifhaaien zien rusten in het kanaal.

De witpuntrifhaai of koraalhaai (tiburón de arrecife de punta blanca of las tintoreras de punta blanca) is een vis uit de familie van de roofhaaien (orde grondhaaien) en komt voor in de Grote en Indische Oceaan. De soort is voornamelijk te vinden in zeeën, grotten, wateren boven een harde ondergrond en koraalriffen.

De vis heeft twee rugvinnen en één aarsvin. De punt van de eerste rugvin en van de staartvin zijn wit.

De haai jaagt vooral 's nachts. Hij kan met zijn slangachtige lichaam diep in spleten en holen van het koraalrif doordringen op zoek naar zijn prooi. Overdag rust hij vaak op de zandbodems van koraalriffen of op de bodem van grotten, waar zich meerdere exemplaren kunnen verzamelen. Ze tonen nieuwsgierigheid en benaderen zwemmers of duikers zonder tekenen van agressie te vertonen.

 •   Playa de los Perro
 •   Excursie "Bay Tour"
 •   Bahía de la Academia

Vanaf Canal de los Tiburónes gaat er een pad naar Playa de Los Perros. Het pad heeft een lengte van 505 meter en bestaat uit makkelijk begaanbare rotsen en zand.

Onder begeleiding van de gids bij deze excursie volgen wij het pad langs cactussen en verscholen leguanen naar het strand van Playa de Los Perros.

Het strand van Los Perros heeft een lengte van 75 meter en wordt gevormd door wit zand. Op het strand zien wij zeeleguanen en rode rots krabben (zayapas). Normaal zijn er ook zeeleeuwen te vinden, maar op het moment dat wij er waren hebben wij ze niet gezien (of we hebben niet goed gekeken).

De zeeleguaan (Iguana Marina), ook wel zeehagedis, is een hagedis uit de familie leguanen en wordt beschouwd als een unieke soort door de gespecialiseerde levenswijze en voedselbehoefte. In tegenstelling tot andere hagedissen leven de dieren in grote groepen, waarbij ze een grote tolerantie voor soortgenoten hebben.

De zeeleguaan is de enige hagedis die zijn voedsel uit de zee haalt en uitsluitend van algen leeft. De zeeleguaan moet eerst op temperatuur komen door te zonnen voordat onder water naar voedsel kan worden gezocht. De hagedis kan behoorlijk diep duiken en heeft speciale klieren om van het overtollige zout in het voedsel af te komen.

De zeeleguaan komt alleen voor op de Galapagoseilanden.

 •   La Lobería (Caamaño)
 •   Excursie "Bay Tour"
 •   Bahía de la Academia

Na het bezichtigen van Play de Los Perros volgen we het pad weer terug naar onze boot die ons terug brengt naar Puerto Ayora.

Voordat wij arriveren in de haven varen we eerst nog langs La Lobería. La Lobería is een klein eiland vlakbij Puerto Ayora en heet eigenlijk Islote Caamaño. Op dit eiland leeft een zeeleeuwenkolonie. Tijdens het passeren met de boot van het strand van La Lobería konden wij nog net twee zeeleeuwen op het strand de begroeiing zien ingaan.

We arriveren tegen het einde van de ochtend weer in de haven van Puerto Ayora, waar we snel teruggaan naar ons verblijf om ons klaar te maken voor onze oversteek naar het eiland Isabela.

 •   Puerto Ayora
 •   Puerto Víllamil

In de middag worden wij opgehaald door onze gids en worden wij met onze bagage weer per auto naar de haven gereden. Hier moeten wij wachten totdat wij zonder onze gids per watertaxi naar onze speedboot worden gebracht die ons in ongeveer twee uur naar het eiland Isabela brengt.

Onze eerste overtocht per speedboot is spannend. Het water is onrustig en de speedboot gaat op en neer op het water. Enkele medepassagiers worden zeeziek. Achteraf leren wij dat de speedboot 's ochtends (7 uur) en 's middags (2 uur) vaart en dat het zeewater in de ochtend rustiger is dan in de middag, wat onze ruige overtocht verklaart.

We arriveren tegen het einde van de middag in de haven van het Puerto Víllamil op het eiland Isabela, waar we worden opgewacht door een gids van dat eiland.

Het eiland Isabela (Albemarle) is één van de jongste en het grootste eiland van de Galapagoseilanden en ligt aan de westelijke rand van de archipel. Op ongeveer 1 miljoen jaar oud werd het eiland gevormd door de fusie van 6 schildvulkanen. Al deze vulkanen behalve één zijn nog steeds actief, waardoor het één van de meest vulkanisch actieve plaatsen op aarde is.

De naam van het eiland is te danken aan de Spaanse koningin Isabella I van Castilië. Het eiland heette oorspronkelijk Albemarle naar de hertog van Albemarle.

Charles Darwin bezocht het eiland in 1835. In 1893 werd het eiland gekoloniseerd. Er werden kalkovens aangelegd en men won zwavel, daarna kwamen er koffieplantages.

De grootste plaats van Isabela is Puerto Villamil.

 •   Hostal Las Fragatas
 •   Puerto Víllamil

Na het contant betalen van een entree van US$10 per persoon bij aankomst op de pier om het eiland Isabela te mogen betreden, treffen wij onze gids die ons met de auto naar ons verblijf op dit eiland brengt.

Als je op Isla Isabela aankomt, zie je meteen dat het heel anders is dan de andere eilanden. De straten zijn niet geasfalteerd en het stadje bestaat maar uit een paar zandstraten met winkels en kleine restaurants.

In slechts een paar minuten arriveren wij bij Hostal Las Fragatas.

 •   Puerto Víllamil
 •   Isabela

Nadat wij zijn ingecheckt en onze bagage in onze kamers hebben opgeborgen, is het tijd voor het verkennen van Puerto Víllamil.

Vlakbij onze slaapplaats aan de Las Fragatas in het midden van de stad staat de moderne katholieke kerk Cristo Salvador (parroquia Cristo Salvador de la Isla Isabela), bekend vanwege de kleurrijke muurschilderingen met afbeeldingen van verschillende typische dieren en landschappen van het eiland.

Het einde van de straat Las Fragatas eindigt bij het strand van Puerto Víllamil.

Puerto Víllamil is de grootste stad aan de zuidelijke kust van het eiland Isabela. Puerto Villamil werd opgericht in 1897 door Antonio Gil.

De inwoners leven vooral van de visserij, landbouw en tegenwoordig ook het toerisme. De haven is de meest westelijke stop voor zeiljachten.

De ruïnes van een strafkolonie die in 1959 werd gesloten, kunnen worden bezocht in het westen van de stad. De gevangenen werden gedwongen de El Muro de las Lágrimas te bouwen, een muur met een hoogte tot 20 meter bestaande uit zwarte lavastenen die goed bewaard is gebleven.

Dag
03

  Zondag 23 juli 2017

 •   Los Túneles
 •   Excursie "Los Túneles"
 •   Puerto Víllamil

In de ochtend worden wij bij ons verblijf opgehaald en met een auto even verderop in het stadje afgezet bij een gebouw waar we snorkelspullen krijgen.

Na het wachten op alle deelnemers aan de excursie worden wij naar de haven van Puerto Víllamil gebracht. Hier gaan wij aan boord van onze boot die ons brengt naar Los Túneles.

Voordat wij arriveren bij Los Tuneles komen wij langs verschillende rotsen met galapagospinguïns, zeeleeuwen, zeeleguanen en verschillende vogels.

De galapagospinguïn (pingüino de las Galápagos of pájaro bobo de Galápagos) is een zeevogel uit de familie van de pinguïns. Het is een bedreigde, endemische vogelsoort van de Galapagoseilanden.

De vogels zoeken naar voedsel tot meer dan 20 km van hun nest en onvolwassen vogels trekken tot 64 km van hun broedkolonie vandaan. Vogels die eenmaal in een bepaalde kolonie broeden, blijven in 80% van de gevallen deze plaats trouw.

De galapagospinguïn heeft een zeer klein verspreidingsgebied en daardoor is de kans op uitsterven aanwezig. De populatie-aantallen fluctueren sterk door het effect van El Niño (sterke opwarming van koel zeewater wat zorgt voor schadelijke weersveranderingen). Door klimaatverandering worden deze fluctuaties sterker.

 •   Los Túneles
 •   Excursie "Los Túneles"
 •   

Aan het begin van Los Tuneles krijgen wij de kans om te snorkelen in zee dichtbij de kust. Hier zien wij verschillende vissen en zeeschildpadden.

Wij trekken onze wetsuit aan, zetten onze snorkelmasker op die wij speciaal voor deze reis hebben aangeschaft en gaan het water in op zoek naar de onderwaterdieren.

Na enige tijd in het water doorgebracht te hebben gaan wij terug aan boord en vervolgen wij onze excursie naar de lavatunnels van Los Tuneles.

 •   
 •   Excursie "Los Túneles"
 •   

Los Túneles zijn kanalen (tunnels) gevormd door lava. Het huidig landschap bestaat uit lavarotsen en bruggen die zich tussen mangroven en de open zee bevinden.

Op de rotsen groeien cactussen en nestelen blauwvoetgenten. In het water komen veel schildpadden, roggen en vissen voor.

Het is een kunst voor de kapitein om door de tunnels te navigeren. Ergens in het midden aangekomen gaan wij van boord en krijgen wij een rondleiding over de lavarotsen. Wij zien zeeleeuwen en nestelende blauwvoetgenten. Het fluiten van deze vogels blijft je bij.

Blauwvoetgent (piqueros de patas azules of blue foot booby) is een zeevogel uit de familie van de genten. De vogel is, evenals sommige andere eilandvogels, zeer tam en komt vooral voor op de Galapagoseilanden. De vogel geeft de voorkeur aan rotsachtige gebieden langs de kust.

De blauwvoetgent is een min of meer monogaam dier. De blauwe poten van de vogel spelen een belangrijke rol bij de partnerkeuze: mannetjes met heldere blauwe poten maken meer kans op paren dan andere.

Het dieet bestaat alleen uit vis. De vogels duiken vanuit hun vlucht de oceaan in en zwemmen onder water achter hun prooi aan. De blauwvoetgent jaagt in groepsverband. Wanneer de aanvoerder een vis in het water ziet, geeft hij een signaal naar de rest van de groep en tegelijkertijd duiken ze naar beneden om de vis te vangen.

blauwvoetgent.mp4
 •   Roca Unión
 •   Excursie "Los Túneles"
 •   Los Túneles

Roca Unión

Dag
04

  Maandag 24 juli 2017

 •   Puerto Víllamil
 •   Puerto Ayero

Heel vroeg in de ochtend zijn wij in het donker bij ons verblijf opgehaald en per auto gebracht naar de pier van Puerto Víllamil. Rond 6.00 uur zijn wij weer met de speedboot teruggevaren naar het eiland Santa Cruz. Dit keer hebben wij gekozen voor de speedboot in de ochtend, omdat de zee dan rustiger is. De terugreis naar Santa Cruz verliep inderdaad rustiger (misschien ook omdat we nu voorbereid waren op de ruige overtocht).

Vroeg in de ochtend arriveren wij weer in Puerto Ayora, waar wij opgewacht worden door onze eerste gids. Wij worden per auto gebracht naar ons hotel waar we eerder ook verbleven (La Peregrina).

De lavahagedis is een soort hagedis uit de familie kielstaartleguaanachtigen die endemisch zijn voor de Galapagoseilanden. Sommige soorten komen op alle eilanden voor en andere op slechts één of enkele eilanden.

De soorten lavahagedissen met hun variaties in vorm, kleur en gedrag vertonen het verschijnsel van adaptieve straling dat kenmerkend is voor dieren van de Galapagoseilanden.

De hagedissen zijn hoogst waarschijnlijk geëvolueerd van één enkele voorouderlijke soort. Echter, zoals gebruikelijk voor kielstaartleguanen kunnen ze tot op zekere hoogte hun kleur afzonderlijk veranderen. Leden van dezelfde soort die leven in verschillende gebieden, tonen ook kleurverschillen. De hagedissen die voornamelijk leven op donkere lava zijn donkerder dan degenen die in lichtere, zanderige omgevingen leven.

 •   Santa Cruz
 •   Tortuga Bay

Naar Tortuga bay

 •   Tortuga Bay
 •   Santa Cruz

Tortuga Bay

Tortuga Bay (Bahía Tortuga) is een baai op het eiland Santa Cruz, op ongeveer 20 minuten varen vanaf Puerto Ayora. Er is ook een wandelpad van ongeveer 2,5 km en is geopend van zes uur 's ochtends tot zes uur' s avonds. Bezoekers moeten zich aan het begin van het pad aanmelden en afmelden bij het Galapagos Park Service-kantoor.

Tortuga Bay heeft een gigantisch, perfect bewaard gebleven strand dat verboden is voor zwemmers en wordt bewaard voor de natuur waar veel zeeleguanen, galapagoskrabben en vogels worden gezien verspreid langs de vulkanische rotsen. Er is een aparte inham waar je kunt zwemmen waar het gebruikelijk is om witpuntrifhaaien te zien zwemmen in groepen en soms tijgerhaaien.

 •   Darwin Research Center
 •   Puerto Ayora

Het Charles Darwin Research Station is een onderzoekinstelling die sinds 1964 onderdeel is van de Charles Darwin Foundation. Het doel is onder andere het verrichten van ecologisch en ander natuurwetenschappelijk onderzoek gericht op het behouden van het Galápagos-ecosysteem en het gegeven van advies aan de regering en toeristische bedrijven om ervoor te zorgen dat de negatieve gevolgen van het toerisme op de eilanden wordt geminimaliseerd.

Het centrum wordt door meer dan 100.000 toeristen per jaar bezocht. De faciliteiten omvatten kantoren en laboratoria voor onderzoek op zee en op land, een conferentiezaal, natuurlijke geschiedeniscollecties, tentoonstellingsruimte, inheemse tuinen en een openbare bibliotheek.

Charles Robert Darwin (1809-1882) was een Engelse autodidact op het gebied van natuurlijke historie, biologie en geologie. Darwin ontleent zijn roem aan zijn theorie dat evolutie van soorten wordt gedreven door natuurlijke selectie.

Tijdens een onderzoeksreis met het schip de Beagle (1831-1836) bezocht Darwin onder andere de Galapagoseilanden.

Darwins werk betekende een paradigmaverschuiving en een wetenschappelijke revolutie, die een grote invloed had op maatschappij, filosofie en religie. Darwins evolutietheorie vormt tegenwoordig, samen met de erfelijkheidsleer van Mendel, de basis van alle biologische theorie.

Dag
05

  Dinsdag 25 juli 2017

 •   Playa las Bachas
 • Excursie "North Seymour"
 •   Santa Cruz

Playa las Bachas

 •   Isla Saymour Norte
 •   Excursie "North Seymour"
 •   North Seymour

Isla Saymour Norte

Seymour Norte (North Seymour) is één van de kleine Galapagoseilanden en ligt 1,5 km van het eilandje Baltra, ten noorden van het hoofdeiland Santa Cruz. Het is slechts 1,8 km² groot. Net als Baltra is het een vlak gebied dat geologisch gezien een opgeheven stuk met lava bedekt zeebodem is. Het eiland is vrij droog en begroeid met droogte minnende vegetatie en is vooral bekend als kunstmatig toevluchtsoord voor de galapagoslandleguaan.

Het eiland bezit de grootste kolonie van de Amerikaanse fregatvogels, blauwvoetgenten, zwaluwstaartmeeuwen en lavameeuwen. Verder zijn er ook zeeleguanen.

Het eiland kan worden bezocht, er is een wandelpad.

De galapagoslandleguaan (Iguana Terreste) is een hagedis uit de familie leguanen en komt endemisch voor op de Galapagoseilanden.

De leguaan wordt ongeveer 120 centimeter lang en kan op oudere leeftijd erg log en plomp worden. De leguaan heeft een driehoekige stompe kop, een duidelijk zijdelings afgeplat lichaam, een rugkam en een lange staart. De rugkam is klein en stekelig en loopt door tot in de nek.

De galapagoslandleguaan leeft in de drogere en schralere, rotsachtige gebieden van de grootste eilanden in de vulkanische delen. Klimmen doet de leguaan niet graag, meestal ligt de hagedis te zonnen. Het voedsel bestaat uit planten, voornamelijk cactusachtigen en soms kleine dieren als insecten.

De Amerikaanse fregatvogel (Fregata magnificens) is een zeevogel uit de familie van de fregatvogels. De vogel komt voor in de tropische en subtropische kustwateren.

De mannelijke Amerikaanse fregatvogel is volledig zwart met een rode keelzak. Wanneer de zon weerkaatst op de veren, lijken ze paars te zijn. Vrouwtjes zijn ook zwart en de kop en de keel zijn zwart, maar hun borst is wit. Bij juvenielen is de kop ook wit.

De grootste voedselbron is vis. Soms valt de Amerikaanse fregatvogel andere zeevogels aan en dwingt hen om hun gevangen vis af te staan. Fregatvogels landen niet op water en vangen hun voedsel altijd in de vlucht.

Dag
06

  Woensdag 26 juli 2017

 •   Puerto Ayora
 •   Puerto Baquerizo Moreno

Santa Cruz -> San Cristóbal

San Cristóbal

 •   Puerto Baquerizo Moreno
 •   
 •   

 •   Playa Mann
 •   
 •   Puerto Baquerizo Moreno

Playa Mann

De galápagoszeeleeuw (el lobo marino de Galápagos) is een soort zeeleeuw die alleen voorkomt op de Galápagoseilanden en Isla de la Plata (Ecuador).

Op de Galapagoseilanden zijn het de meest voorkomende zeeleeuwen en zij worden vaak gezien in groepen die aan de stranden (of andere plaatsen waar ook mensen komen) liggen te zonnen.

Het zijn opvallende verschijningen door hun luid geblaf en hun speels gedrag, waarbij ze zich sierlijk in de golven van de branding bewegen.

Ze vormen een grote attractie voor toeristen.

 •   La casita de la isla
 •   Puerto Baquerizo Moreno

Hotel

Dag
07

  Donderdag 27 juli 2017

 •   León Dormido
 •   Excursie "León Dormido"
 •   San Critóbal

León Dormido

Seaturtle

 •    León Dormido
 •   Puerto Grande

León Dormido -> Puerto Grande

 •   Puerto Grande
 • Excursie "León Dormido"
 •   San Cristóbal

Puerto Grande

 •   Puerto Grande
 •   Puerto Baquerizo Moreno

Puerto Grande -> Puerto Baquerizo Moreno

Dolphins

 •   La Lobería
 •   
 •   San Cristóbal

La Lobería

Dag
08

  Vrijdag 28 juli 2017

 •   San Cristóbal
 • Tijdsverschil +1 uur
 •   Quito
 •   ±16:20 uur
 •   ±3 uur en 25 minuten
 •   ±20:45 uur

 •   Posada Mirolindo
 •   Quito

Hotel

Dag
09

  Zaterdag 29 juli 2017

 •   Quito
 • Tijdsverschil +1 uur
 •   Havana
 •   ±05:20 uur
 •   ±5 uur en 18 minuten
 •   ±13:45 uur

Na ruim een week op de indrukwekkende Galapagoseilanden geweest te zijn, gaan wij voldaan en nog vol bewondering op weg naar het tweede deel van onze vakantie richting het Caribische gebied.

Na de korte nacht in Quito in Ecuador (vanwege de vertraagde vlucht vanuit San Cristóbal op de Galapagoseilanden) vliegen wij naar Havana in Cuba met een overstap in Bogota (Colombia).

In de middag arriveren wij op Jose Marti International Airport, het internationale vliegveld van Havana op het eiland Cuba.

Dag
10